Bolest kolene

Bolest kolene: Příčiny, diagnostika a možnosti léčby

Bolest kolene postihuje široké spektrum lidí, od sportovců až po ty, kteří vedou sedavý životní styl. Kolenní kloub je jedním z nejdůležitějších kloubů v lidském těle, protože nese značnou zátěž během chůze, běhu i stání. Když začne koleno bolet, může to významně ovlivnit každodenní pohyblivost a kvalitu života. Abychom pochopili příčiny bolesti kolene a možnosti její léčby, je důležité podívat se na strukturu kloubu, rizikové faktory a dostupné metody léčby.

Příčiny bolesti kolene

  • Přetížení kloubu: Dlouhodobá nadměrná fyzická aktivita, nadváha nebo nesprávná technika při sportu mohou vést k přetížení kolenního kloubu. U sportovců se často setkáváme se zraněními, která jsou důsledkem opakovaných pohybů nebo náhlých pohybových změn. Nadváha navíc zvyšuje tlak na kloubní chrupavku, což vede k její rychlejší degeneraci a může způsobit bolest kolene.
  • Artróza a další degenerativní onemocnění: Osteoartróza kolene je běžným problémem u starších pacientů, kdy dochází k opotřebení kloubní chrupavky. Tento stav způsobuje postupné zhoršování bolesti, ztuhlost a omezení pohyblivosti kloubu.
  • Poranění vazů a menisků: Sportovní úrazy, jako je přetržení předního zkříženého vazu nebo poškození menisku, patří mezi časté příčiny bolesti kolene. Tato poranění často vyžadují nejen klidový režim, ale také fyzioterapii nebo dokonce chirurgický zákrok.
  • Zánětlivé stavy: Záněty šlach (tendinitida) nebo tíhových váčků (burzitida) mohou také způsobit bolest kolene. Tyto stavy často vznikají při opakovaných pohybech, které vedou k dráždění měkkých tkání.
  • Úrazy a zlomeniny: Traumatické úrazy, jako jsou pády nebo přímé údery do kolene, mohou způsobit nejen bolest, ale také vážné poškození struktury kloubu, včetně zlomenin kostí.
    Všechny tyto příčiny bolesti kolene umíme u nás v Osteo Klouby Klinik léčit, ale potřebujeme nejdříve správnou diagnostiku.

Diagnostika bolesti kolene

Správná diagnostika je základem úspěšné léčby. Prvním krokem je podrobná anamnéza a fyzikální vyšetření, kdy lékař zhodnotí vaše příznaky, historii bolesti a provede kontrolu hybnosti kolene. Dále mohou být použity zobrazovací metody jako:

  • Ultrazvuk – Umožňuje zobrazení měkkých tkání, jako jsou vazy a šlachy.
  • RTG – Ukazuje změny v kostech, např. známky osteoartrózy nebo zlomeniny.
  • Magnetická rezonance (MRI) – Detekuje poškození menisků, vazů a chrupavek s vysokou přesností.

Rozlišení příčin bolesti kolene je zásadní. Například ostrá bolest při rychlém pohybu může svědčit o poranění vazů, zatímco postupně se zhoršující bolest může signalizovat artrózu.

Možnosti úlevy od bolesti kolene

1) Domácí péče
Pro méně závažné případy bolesti kolene může domácí léčba přinést úlevu. Tyto čtyři body by vám při bolesti kolene měly poskytnout úlevu. Pokud úleva od bolesti nepřijde, doporučujeme objednat se k nám na odbornou konzultaci.

  • Odpočinek a omezení aktivity – Vyhněte se aktivitám, které zatěžují koleno, dokud se stav nezlepší.
  • Ledování – Aplikace ledu na postiženou oblast po dobu 15–20 minut několikrát denně snižuje otok a zmírňuje bolest.
  • Léky proti bolesti – Volně prodejné léky jako ibuprofen či diklofenak mohou pomoci snížit bolest a zánět.
  • Ortézy a obvazy – Stabilizace kolene může pomoci snížit bolest a podpořit hojení.

2) Rehabilitace a cvičení
Rehabilitace je klíčem k obnovení funkce kolene a prevenci dalších problémů. Pravidelné posilování svalů kolem kolene, jako jsou kvadricepsy a hamstringy, zajišťuje lepší stabilitu kloubu. Cviky zaměřené na mobilitu a flexibilitu také snižují riziko zranění. Mezi fyzioterapeutické techniky patří mobilizace kloubu a elektroléčba, které urychlují hojení a snižují bolest.

3) Neinvazivní lékařské zákroky
Ano, bolesti kolene lze léčit moderními metodami jako je, rázová vlna, Orthokine a SynolisVA, které patří mezi účinné alternativy ke klasickým léčebným postupům. Každá z těchto metod má své specifické využití a výhody.

Rázová vlna

Terapie radiální rázovou vlnou využívá akustické vlny a terapie fokusovanou vlnou piezoelektrické rázové vlny k podpoře hojení a zmírnění bolesti. Je účinná zejména při léčbě chronických zánětlivých stavů, jako jsou tendinitida či burzitida, a také u přetížení kolenního kloubu.
erapie radiální rázovou vlnou využívá akustické vlny a terapie fokusovanou vlnou piezoelektrické rázové vlny

Orthokine

Biologická léčba, která využívá vlastní krev pacienta k vytvoření autologního séra, jež obsahuje protizánětlivé látky. Metoda Orthokine je vhodná zejména při léčbě artrózy kolene a jiných degenerativních onemocnění kloubů.

SynolisVA

Tento produkt obsahuje kombinaci kyseliny hyaluronové a sorbitolu, což poskytuje dlouhodobou úlevu od bolesti a zlepšuje funkci kloubu. SynolisVa se používá se při léčbě osteoartrózy a dalších degenerativních onemocnění kolene.

Každá z těchto metod může být vhodná v různých případech, v závislosti na závažnosti a typu postižení kolene. Doporučuji konzultaci u nás v Osteo Klouby Klinik, kde vám MUDr. Dalibor Zeman, poradí nejvhodnější léčbu na základě správné diagnózy.

4) Lékařské zákroky
V některých případech je nutné zvážit lékařské zásahy, například:

  • Kortikoidové injekce nebo kyselina hyaluronová – Pomáhají snížit zánět a zlepšit pohyblivost kloubu.
  • PRP terapie (plazmou bohatou na trombocyty) – Biologická léčba podporující regeneraci tkání.
  • Artroskopie – Chirurgický zákrok, který umožňuje opravit poškození kloubu minimálně invazivním způsobem.

Prevence bolesti kolene

Prevence je klíčem k dlouhodobému zdraví kolen. Co můžeme udělat pro to, aby nás kolena nebolela:

  • Udržování optimální hmotnosti – Nadměrná váha zvyšuje tlak na kolenní klouby a urychluje jejich opotřebení.
  • Správná technika při sportu – Naučte se správné techniky pohybu, aby nedošlo k přetížení kloubu.
  • Nošení vhodné obuvi – Kvalitní obuv s dostatečnou podporou může snížit zátěž na kolena.
  • Posilování a strečink – Pravidelné posilování svalů dolních končetin a strečink zlepšují stabilitu a flexibilitu kolenního kloubu.

Bolest kolene může být způsobena různými faktory, včetně přetížení, degenerativních změn a vážných úrazů, což vyžaduje individuální přístup k léčbě. Dnes existují moderní terapeutické metody, jako jsou rázová vlna, Orthokine a SynolisVA, které efektivně pomáhají zmírnit bolest a obnovit normální funkci kolenního kloubu. Pokud máte dlouhotrvající bolest kolene, neváhejte a domluvte si s námi odbornou konzultaci.

Zjistíme, jaká léčebná metoda by pro vás byla nejvhodnější, a najdeme cestu, jak ulevit od nepříjemné bolesti a zlepšit vaši kvalitu života. Nezdržujte se čekáním na zhoršení stavu – čím dříve zahájíte léčbu, tím rychlejší a úspěšnější bude vaše uzdravení.